Zorgen over uitbreiding VMI in Polen

EPE VMI breidt uit in Polen. De Gelders CDA-statenfractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van gedeputeerde staten over deze uitbreidingsplannen. De fractie maakt zich zorgen over de gevolgen, bijvoorbeeld op het gebied van de werkgelegenheid voor de locatie in Epe.

VMI is een internationaal werkend bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van productielijnen voor de industrie. Het bedrijf werkt wereldwijd en is ontstaan in Epe. Op de locatie in Epe is nu de R&D, ontwerp en assemblage van productielijnen voor de autobandenindustrie gevestigd. Sinds 2011 is VMI met gemeente Epe en provincie Gelderland in overleg over de uitbreiding op de huidige locatie in Epe. Hiervoor heeft VMI een plan ontwikkeld waarin naast 6 hectare bedrijfsterrein ook 6 hectare aan nieuwe natuur is opgenomen. Daarnaast voorziet het plan in een directe ontsluiting op de provinciale weg N309.

KOESTEREN ,,We vinden het belangrijk dat bedrijven zich in Gelderland kunnen vestigen en hier blijven. Dat is positief voor de werkgelegenheid. Het CDA ziet VMI als een innovatief bedrijf dat we in Gelderland moeten koesteren. Het biedt veel werkgelegenheid in het noorden van onze provincie," aldus CDA-statenlid Daisy Vliegenthart-Goedhart.

RODE LOPER BELEID Vliegenthart: ,,De provincie Gelderland heeft een aantal keren VMI genoemd als voorbeeld van het rode loper beleid. Met het rode loper beleid willen we bedrijven faciliteren die investeringen willen doen en duurzaam uitbreiden. Wij begrijpen niet waarom de gesprekken met VMI al zo lang duren. Dit lijkt niet te passen bij het rode loper beleid. We willen graag van het College van gedeputeerden horen hoe de gesprekken met VMI lopen en wat de uitbreiding in Polen voor gevolgen heeft voor Epe."

Het CDA maakt zich zorgen over de uitbreidingsplannen van VMI in Polen en de gevolgen die dit kan hebben voor de locatie in Epe en de werkgelegenheid. ,,Zeker nu de gesprekken over uitbreiding en aansluiting aan de N309 al zo lang lopen.''