• Hanneke Bloemendaal
  • Hanneke Bloemendaal

Drie Wezepse bedrijven benoemd tot Hofleverancier

WEZEP Koops Bedden en restaurant, congres- en partycentrum Coelenhage vieren hun 175-jarige bestaan en Bakkerij van Olst haar 225-jarige bestaan. Tijdens het jubileumprogramma kregen de drie bedrijven de oorkonde van Hofleverancier uitgereikt door de Commissaris van de Koning in Gelderland, de heer Clemens Cornielje. Aansluitend vond een receptie plaats. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn onthulde 's ochtends het wapenschild van de drie bedrijven op ieders eigen locatie.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,Zoals de drie bedrijven het zelf benoemen: 'Al het goede komt in drieën'. Een driedelige bekroning is uitzonderlijk in Nederland. Meestal wordt het predicaat aan één bedrijf toegekend. De drie bedrijven zijn een begrip in onze gemeente en daarbuiten. Benoeming tot Hofleverancier is het hoogst haalbare dat je als bedrijf kunt bereiken. Het is écht de kroon op het werk van deze familiebedrijven. Ik ben trots dat we met Koops Bedden, restaurant congres- en partycentrum Coelenhage en Bakkerij van Olst vanaf vandaag drie

nieuwe hofleveranciers in ons midden hebben."

NAUW VERBONDEN Bij de zoektocht naar de geschiedenis van de nieuwe hofleveranciers bleek dat Bakkerij van Olst, Coelenhage en Koops Bedden nauw met elkaar verbonden waren. In 1840 startte de toenmalige bakker naast de bakkerij, die al in 1790 door Jannes Scholten is opgericht, een herberg. In de herberg vond ook de publieke verkoop van boerenerven, huizen, bouw-, wei- of hooiland, bomen en hout plaats.

In 1905 werd aan de overkant van de bakker en de toenmalige herberg een nieuw pand gebouwd; een koffiehuis. Dat gebied werd in de volksmond Koele Haagen genoemd, waar de huidige naam Coelenhage vandaan komt. Ook breidde de bakker in 1840 zijn handelsactiviteiten in natuurproducten uit de omgeving uit. Dit was de start van het huidige Koops Bedden.

VAN OLST Bakkerij van Olst staat bekend als een natuurlijke bakker, met ambachtelijke producten, die van oudsher gebruik maakt van streekproducten. Nu nog heerst er een authentieke sfeer die de bakkerij zo geliefd maakt. Het karakter van de bakker wordt daarmee snel herkend in de producten.

COELENHAGE Gestart als een herberg, is Coelenhage ontwikkeld tot koffiehuis, restaurant en uiteindelijk tot congres- en partycentrum. Coelenhage wil haar gasten op een gastvrije manier bedienen. Coelenhage organiseert verjaardagen, partijen en huwelijken. Ook voor zakelijke bijeenkomsten weet men Coelenhage te vinden.

KOOPS Waar het startte als landbouwhandelaar, gericht op de verkoop van bomen, hakhout en gras ontwikkelde het bedrijf zich tot een matten- en mandenmaker. Later legde Koops zich toe op verkoop van wollen dekens en toen was de stap naar beddenspecialist niet groot meer. Koops Bedden heeft zich toegelegd op de verkoop van streekproducten. Aan de vervaardiging van de eindproducten wilden de ambachtslieden uit de omgeving graag meewerken. De eindproducten die vervaardigd werden, waren afhankelijk van de behoefte die de bevolking had.

PREDICAAT HOFLEVERANCIER Voor het verkrijgen van het predicaat Hofleverancier komen alleen ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf in aanmerking. Het bedrijf moet een duidelijk vooraanstaande plaats innemen in de regio. De bedrijfsvoering dient onberispelijk te zijn. De onderneming, en ook de bestuursleden en eventuele commissarissen, moeten te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn. Aan de toekenning van het predicaat gaat een uitgebreide screening vooraf. Wanneer de Koning een bedrijf tot hofleverancier heeft benoemd, mag het bedrijf Het Koninklijk Wapen voeren.