• Handbikers Demion van Putten en Sanne van Elst uit Wezep.

    Hanneke Bloemendaal

Wezepse Handbikers dromen van goud

WEZEP Demion van Putten en Sanne van Elst hebben veel gemeen. Beiden wonen in Wezep, zijn even oud en zijn hun hele leven al aan een rolstoel gekluisterd. Hun passie is handbiken; meedoen aan respectievelijk de Paralympische Spelen en de Nationale Handbike Competitie hun droom.

Hanneke Bloemendaal

 

Spina bifida ofwel een open ruggetje is een aangeboren afwijking, die het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van ruggenmerg en wervelkolom. Zowel Demion als Sanne werd 18 jaar geleden geboren met deze afwijking. ,,We hebben allebei een vrij hoge dwarslaesie en een drain in ons hoofd", vertelt Sanne van Elst. ,,Door onze afwijking kan het vocht in onze hersenen niet op een normale manier worden afgevoerd, daarom gaat dat bij ons via een pompje." Demion en Sanne gingen naar een reguliere basisschool, maar zitten nu beiden op Speciaal Voorgezet Onderwijs De Twijn dat verbonden is aan revalidatiecentrum De Vogellanden in Zwolle. ,,Via mijn school loop ik momenteel twee dagen stage in Elburg als kunstbegeleider. Dat is erg leuk om te doen." Ook Demion van Putten loopt stage: ,,Ik werk op de houtafdeling en maak bijvoorbeeld tekstborden, die weer verkocht worden in een winkel in Elburg. Naast school train ik drie keer per week voor handbiken."

 

HANDBIKEN Handbiken is een sport die beoefend wordt door mensen met een fysieke beperking; de speciale fiets wordt voorbewogen met de armen. Anderhalf jaar geleden kwam Demion via het revalidatiecentrum in aanraking met de sport en was er zo enthousiast over dat hij stopte met basketbal en tennis. ,,Bij deze sport heb ik meer leeftijdgenoten en daarbij vind ik het erg leuk om allerlei tochten te maken. Ik train bij Riverside Racing in Wezep." In oktober besloot ook Sanne te gaan handbiken. ,,Mijn sport was tafeltennis, maar hiermee ben ik veel actiever bezig." Move Forward is een organisatie die in samenwerking met revalidatiecentra in Nederland allerlei activiteiten ontplooit voor rolstoelgebruikers. Een van die activiteiten is de Handbikebattle, die op 22 juni werd gehouden in Oostenrijk.

DEELNEMERS Doel van de wedstrijd is om de deelnemers te laten zien dat ze ondanks hun beperking echt iets kunnen bereiken. Het is een pittige uitdaging, vanwege de klim van 1000 meter naar 2100 meter met een stijgingspercentage van 10 tot 15%. De deelnemers worden in diverse klassen ingedeeld afhankelijk van hun beperking. ,,Demion en ik vormden met nog vier andere handbikers het team van de Vogellanden", vertelt Van Elst. ,,Het was hoog, steil en pijnlijk, maar ik zou het zo weer doen." Van Putten, die de berg in drie en een half uur bedwong, beaamt dit: ,,Het was echt gaaf om mee te doen." Inmiddels is hij uitgenodigd door de KNWU (Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie) voor de talentenklas in Papendal. ,,Ik ben aan het trainen om mee te doen aan de Paralympische Spelen in 2020 of 2024." Ook teamgenoot Sanne heeft de smaak van het handbiken te pakken: zij wil graag over twee jaar mee doen aan de NHC (Nationale Handbike Competitie).