• BDUmedia

Rood-Wit gaat voor het hoogste

WEZEP ,,Dit jaar gaan we weer voor het kampioenschap." Het zijn de woorden van Jacky de Vries (52), sinds een jaar hoofdtrainer van korfbalvereniging Rood-Wit in Wezep. Het nieuwe korfbalseizoen is net begonnen en Rood-Wit is naar een nieuw niveau gestegen: ze spelen dit seizoen in de derde klasse. Vorig jaar werd de vereniging kampioen op het veld.

Germieke Smits

Rood-Wit is onder leiding van De Vries een fanatieke en enthousiaste club. De vereniging groeit en heeft op dit moment 22 teams en ongeveer 250 leden. ,,De selectie is heel leergierig en heeft veel ambitie." Een goeie match met De Vries, want hij wil de vereniging al vanaf het begin naar een hoger plan tillen. Dit seizoen zijn de tegenstanders dan ook zwaar. ,,We spelen tegen groepen die ook in de eerste klasse hebben gespeeld. Ik wil zo snel mogelijk onze positie veilig stellen. We gaan voor het hoogste, maar het zou ook geweldig zijn als we tweede of derde zouden worden."

BEGONNEN Het tweede seizoen in Wezep voor De Vries is begonnen. ,,We trainen twee keer per week, op dinsdag en op donderdag. Op zaterdag spelen we wedstrijden. Ik heb een aantal keren trainingen aan de huidige trainers gegeven. Met sommige technieken die gebruikt werden was ik het niet eens. Dat is het voordeel van wisselende trainers, na een paar jaar komt er weer een nieuwe met frisse ideeën en andere visies."

De hoofdtrainer probeert wat niet goed is te veranderen. ,,Maar ik weet echt niet alles beter. Het zijn vooral de spelers er voor gaan en ook meedenken. Ik zie dat ze stappen maken. En dat geeft echt voldoening." Ook organiseerde hij gezamenlijke trainingen voor alle jeugdteams. ,,Daar worden ze enthousiast van. En ik wil graag wat terug doen voor de vereniging." De Vries heeft al zijn hele leven gekorfbald. ,,Dat komt door mijn vader, want die korfbalde ook al. Samen met mijn moeder ging ik als kind mee naar de wedstrijden, in een kinderwagen. Ik heb uiteindelijk zeventien jaar op het een na hoogste niveau gespeeld en ik heb ook in het regionale team van Overijssel gezeten."

Hij balde onder meer bij Wit-Blauw in Kampen, de stad waar hij is opgegroeid en nog steeds woont. ,,Ik vind de aanval het mooist aan de sport. De combinaties tussen spelers om een doelpunt te scoren. Daar kan ik echt van genieten." Toen het voor hem niet meer goed voelde om zoveel te spelen, overwoog hij meteen een carrière als trainer. 'Een vriend van mij die actief was bij de club Sparta in Zwolle heeft mij daar toen aangeraden. Uiteindelijk ben ik elf jaar trainer in Zwolle geweest."

De Vries kan zijn hoofd leegmaken bij Rood-Wit en voelt zich er thuis. Het is een amicale vereniging met veel activiteiten, zoals een casinoavond en een vossenjacht voor de jeugd. ,,We hebben pas een trainingsweekend gehad waarbij we op het Heerderstrand gingen spelen. Je toert met z'n allen, je slaapt met z'n allen. Ik wil als trainer wel een bepaalde afstand houden. Ik ga bijvoorbeeld niet naar verjaardagen toe. Maar ik ga wel op kraambezoek als een van de spelers een kind heeft gekregen."

SELECTIE Het moeilijkste van trainer zijn vindt De Vries de selectie. ,,Ik vind het echt niet fijn om mensen teleur te stellen. Maar voor de basis hebben we per team maar acht mensen nodig. Ik wil er het beste team hebben staan en ervoor zorgen dat we kampioen worden. Het is moeilijk, omdat de werklust en de enthousiasme heel groot zijn bij de club."

Korfbal is een populaire en typisch Nederlandse sport. De hoop in Nederland is dat het ooit een Olympische sport zal worden, vertelt De Vries. Maar hij denkt dat de sport daar te klein voor is. Maar Rood-Wit groeit als kool. ,,Ik ben heel enthousiast. We groeien en we hebben goeie jeugdspelers. En dat is het belangrijkst, want bij de jeugd zit de kwaliteit voor de toekomst. Ik denk dat onze jeugd goed gaat doorstromen naar de andere teams. Misschien is spelen in de eerste klas zelfs mogelijk. We zitten goed op de rit." Rood-Wit speelt zaterdag 9 september een thuiswedstrijd tegen Hellas uit Nunspeet.