• Henk Vis wil van zegevierende coureurs het naadje van de kous weten.

    Dick van der Veen

Henk Vis kwart eeuw speaker wielerwedstrijden

NUNSPEET Een kwart eeuw lang kent de regio Henk Vis als de man die op geheel eigen wijze wielerwedstrijden speakert. Door zakelijke beslommeringen en drastische reductie van koersen komt hij de laatste tijd wat minder in beeld. In Epe bijvoorbeeld miste men de man die humor als voornaamste wapen heeft. ,,Dat speet me geweldig, want die ronde in het centrum ligt me na aan het hart."

Dick van der Veen

Henk Vis, die als organisator van onder meer de ronde van Nunspeet en andere koersen grote verdiensten heeft, werd de wielersport ingezogen tijdens vakanties bij het sprintkanon Johan Pluimers in Enter. ,,Deze man met dijen als boomstammen verzamelde het eremetaal net zo gemakkelijk als een reiger een vis vangt. Op zijn zolder karrenvrachten vol. Daardoor werden eerst mijn oudere broer en daarna ik aangestoken. Het was bij mij van korte duur door een ernstige knieblessure. Opgelopen bij het vriendschappelijk voetballen met coureurs." Zijn eerste officiële wedstrijd was de Oranjeronde van Heerde. ,,Ik riep daarvoor sponsornamen om. Dat vonden sommige speakers maar niks. Moest schooien om daarvoor gelegenheid te krijgen. Toen ben ik een cursus bij de KNWU gaan volgen."

PASSIE De passie voor het wielrennen is er al heel lang. ,,Ik ben 45 jaar lid van De IJsselstreek, waar ik ook nog voorzitter was. Achttien jaar geleden namen mijn compagnon Jan Vos en ik de Marskramer in Nunspeet over. In het begin weet je niet hoe het uitpakt. Werd ik tevens part time chauffeur op de touringcar."

De tijden van dertig wedstrijden in één seizoen zijn voorbij. ,,Je had gedreven organisatoren die zelf een koers realiseerden. Renners namen na hun actieve carrière als vanzelfsprekend zitting in een bestuur, gingen trainen, maakten zich verdienstelijk voor hun vereniging. Nu vangen de clubs elkaar de renners af. Een slechte ontwikkeling." Jeugdwedstrijden zijn z'n ding. ,,Je had mannekes als Nagelhout. Die wist niet hoe te stoppen. Na de streep liet ie zich vallen. Met hem is het allemaal goed gekomen."

WAPEN Humor is zijn voornaamste wapen. ,,Ik wilde Wim Junte graag een keer op het podium zien. Hij werd uiteindelijk vierde. Een gedrogeerde Amsterdammer met schuim op de mond en wilde ogen, klopte hem nipt. Ik zei keihard: ,En dan is het toch eindelijk gelukt. Wim pakt het brons.' De jury had nog geen geavanceerde foto-apparatuur en al helemaal geen chips. Ze ging er van uit dat Vis het wel goed gezien had. Een trammelant met die Amsterdammer!"

Ooit liep Van Bavel uit Brabant steeds verder uit. In plaats van een oplopende 45, 47 en 49 seconden haalde Vis er iedere ronde wat af om de saaiheid te breken. Van Bavel's vrouw klokte aan de overkant. Consternatie. Ik heb hem gezegd dat ie zich toch niet door een beginnende speaker gek liet maken. Knijpen deed ie 'm toen schaatser Jan Bos geen licentie had. ,,Ik moest zelf garant staan als hem wat overkwam. Ben nog nooit zo blij geweest dat de wedstrijd was afgelopen met een gezonde Bos."