Gelderland grote winnaar Jeugddamdag De Heerd

HEERDE In MFA De Heerd in Heerde werd zaterdag de Nationale Jeugddamdag gehouden. Op deze door de KNDB georganiseerde competitiedag nemen de provincies het tegen elkaar op. In drie verschillende leeftijdscategorieën werd gestreden. In twee daarvan werd Gelderland Nederlands Kampioen. Bij de jongste categorie trok Drenthe aan het langste eind.

Met vijf welpenteams (tot 10 jaar), acht pupillenteams (tot 13 jaar) en zes aspiranten/juniorenteams (tot 19 jaar) gingen de jeugddammers van start. Het speeltempo bij de welpen en aspiranten/junioren was bepaald op 10 minuten en 5 seconden per zet, basis waarvan zij een dubbele ronde zouden kunnen spelen. Om de pupillen een rondtoernooi te laten spelen, was hun speeltempo bepaald op 10 minuten en 10 seconden per zet.

WELPEN De welpen vertegenwoordigen dammertjes tot 10 jaar. Na de eerste ronde ging Gelderland fier aan kop, maar in de derde ronde nam Noord Brabant die koppositie over, na een 10-0 overwinning op Noord Holland. Tot de negende ronde bleef het stuivertje wisselen om de koppositie tussen Noord Brabant, Gelderland en Drenthe, maar door in de laatste ronde in een direct duel van Noord Brabant te winnen, wist Drenthe de titel naar zich toe te halen. Topscorer met 100 procent was Roland Kreeft uit Drenthe.

PUPILLEN Bij de pupillen deed Gelderland van zich spreken door met groot machtsvertoon alle partijen te winnen. Alleen tegen Noord Holland moesten zij vier bordpunten afstaan met twee verliespartijen. Alle andere ronden werden met 10-0 gewonnen. Niet vreemd dus dat maar liefst drie spelers van Gelderland: Simon Harmsma, Tom Rinner en Akosh Kardos topscorers zijn met een 100 procent score.

ASPIRANTEN/JUNIOREN Bij de hoogste leeftijdscategorie kwam Gelderland ook al meteen goed uit de startblokken, al werden ze op de hielen gezeten door Limburg en Drenthe. Alleen in de achtste en negende ronde wist Limburg even de leiding over te nemen. Met een beter bordgemiddelde dan Gelderland had Limburg goede kansen op de titel, maar doordat ze remise speelden tegen Drenthe, moest Limburg genoegen nemen met een tweede plaats achter Gelderland. Topscorer hier: Jitse Slump uit Limburg. Opvallend in dit team was de deelname van welp Melvin Koullen, die hier nog elf punten wist te behalen.