• Archief BDUmedia

Zorgen over vervoer PlusOV

VELUWE De gemeenten Epe, Hattem en Heerde behoren tot degene die het leerlingenvervoer en mensen met een dagbesteding zien floppen onder Plus OV. Ze won de aanbesteding, maar blijkt niet toegerust op de taakstelling met een reeks van klachten als gevolg.

Dick van der Veen

De gemeenteraad van Heerde maakte zich deze week vooral zorgen over het dreigende structurele karakter ervan. ,,Er is slecht geanticipeerd op een gewonnen aanbesteding. Tekort aan chauffeurs, moeilijkheden met de ICT en zoiets als een machtsstrijd van vervoerders die zich niet laten plannen", zegt wethouder Jan Berkhoff die overigens de jonge organisatie niet te hard wil vallen. ,,Er zijn extra planners en een manager aan toegevoegd. We moeten niet met eigen maatregelen het proces verstoren."

PvdA en D66/Groen Links geven schrijnende voorbeelden van vervoer naar Groot Stokkert dat mislukt en van mensen die wel worden gebracht, maar niet gehaald. Dat de gemeente Heerde er alles aan doet om die gaten te vullen ontmoet waardering. Voor eigen rekening werden gestrande inwoners gehaald en/of gebracht. Mensen die zelf ingrijpen kunnen van gemeentewege hun kilometers vergoed krijgen. Wel wil het college daar voorzichtig mee omspringen, omdat de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij Plus OV ligt. Er zijn liefst acht lastige situaties, wordt duidelijk.

Alle negen samenwerkende gemeenten hebben die ook. De oppositiepartijen trekken een motie in als de wethouder belooft een telefoonnummer in beeld te brengen waar mensen in noodsituaties gebruik van kunnen maken. Maar dat klachten in eerste instantie bij Plus OV moeten komen is voor alle fracties helder. En dat het niet langer zo kan zijn dat taxi's voorrijden waarin geen rolstoelen passen al evenzeer. Overigens geeft de wethouder zelf aan dat mensen met klachten bij de vervoerder 29 wachtenden voor zich vinden en na zes minuten met de telefoon aan het oor moedeloos afhaken. Het betreft een zeer kwetsbare doelgroep en dat maakt het extra zorgelijk.