• Het jubileumconcert is op 26 mei in de Bovenkerk in Kampen, om 20:00 uur. Toegang is gratis.

    Wilbert Magre

Wim Magré 40 jaar organist

ELBURG Wim Magré, organist en dirigent, zou niet weten wat hij anders zou willen doen dan muziek maken en orgelspelen. Al veertig jaar zit hij veelvuldig achter het instrument. Op 26 mei is er een jubileumconcert in de Bovenkerk in Kampen, waar hij als veertienjarige jongen les kreeg. Hij groeide uit tot iemand met een bekende naam, door zijn concerten, zoals in het Concertgebouw Amsterdam, zijn CD's (ook met zijn zoon, Wilbert) maar vooral door zijn vele optredens in kerkdiensten.

Germieke Smits

,,Ik ging van kinds af aan al naar de kerk en naar concerten. De volle klank van het orgel sprak me aan. Orgel kan heel uitbundig zijn en heel zacht. Je kunt er allerlei kleuren uit opmaken. Daarom is het een veelzijdig instrument." Toen hij acht jaar was nam hij orgelles op de muziekschool in Elburg. ,,De leraar vertelde al snel dat ik aanleg had. Toen ik veertien was kreeg ik les van Willem Hendrik Zwart, in de Bovenkerk. Hij adviseerde mij om naar het conservatorium te gaan." Dat deed hij, maar hij vond de lessen van Zwart leuker dan het wat schoolse conservatorium. Ook omdat hij tijdens zijn opleiding begon met het dirigeren van koren, mede om wat bij te verdienen. ,,Want van orgel alleen kun je niet leven."

ORGANIST Langzamerhand werd de organist steeds bekender. Zijn eerste echte orgelconcert, ook in de Bovenkerk, weet hij nog goed. ,,Ik was twintig. Er waren veel mensen en het ging volgens mij heel goed, want iedereen bleef maar klappen en ik bleef toegiften geven. Dat was een goede start." Inmiddels heeft hij op bijna alle orgels in Nederland gespeeld. ,,Er zijn zoveel mooie orgels in ons land. Die in het Concertgebouw in Amsterdam bijvoorbeeld, daar heb ik afgelopen kerst weer gespeeld. Dat is echt een belevenis." Orgel moet niet saai of oubollig zijn, volgens Magre. ,,Dat kan wel gebeuren als je niet oppast. Bach kan wat zwaar zijn, dus dan kleed ik het in met wat lichtere dingen. Dan is het beter te behappen." Een mooie toevoeging is het pianospel van zijn 25-jarige zoon Wilbert. ,,Zo komen er ook wat moderne dingen in, zoals een musicallied of iets van Elton John. Piano kan er een wat andere draai aan geven."

VERSTOPT Tijdens zijn vele optredens zit hij vaak verstopt voor het publiek, achter de orgel. ,,Je zit op een eilandje. Maar ik vind het wel lekker en makkelijk, je kunt je eigen gang gaan. Vaak krijg ik koffie onder de preek van de koster." Als hij na een dienst of concert naar beneden loopt, zijn er altijd wel mensen die hem aanspreken. ,,Maar daar doe ik het niet voor, ik moet ook de kerk uit. Ik vind het soms wat ongemakkelijk. Maar als mensen een compliment echt menen, wat ik zie, dan is het fijn natuurlijk." Magré kerkt in Elburg en is gelovig. ,,De meeste organisten zijn gelovig, Ik denk dat dat ook het mooiste resultaat oplevert. Ik ben niet bij elk christelijk lied euforisch, maar vaak krijg ik wel een brok in mijn keel." Hij vindt het mooi dat mensen geraakt en getroost kunnen worden door muziek. ,,Dat ervaar ik vaak bij een rouwdienst, daarom vind ik die het mooist. Mensen zeggen dan dat de muziek hun goed heeft gedaan. Zolang ik geen fouten maak of mensen zeggen dat ik moet stoppen, speel ik door."