• Barry Wensink/BDUmedia

Proef winteropenstelling kruis Elburg-Vesting

ELBURG De gemeente Elburg stelt dit winterseizoen (november 2015 t/m februari 2016) de Beekstraat, Jufferenstraat en Vischpoortstraat, ofwel 'het kruis' grotendeels open voor het autoverkeer. De zaterdagen blijft 'het kruis' gesloten voor het autoverkeer. Wethouder Rien Boukema (EB) hierover: "De winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) ziet heel graag dat de winkels in de wintermaanden een hogere omzet draaien. Volgens de WVE helpt het openstellen van 'het kruis' daar misschien bij. De fracties van de gemeenteraad hebben ingestemd met het plan om dit komend winterseizoen een proef te houden met de winteropenstelling."

Het houden van een proef betekent niet dat het de volgende winters ook zo zal gaan. Wethouder Rien Boukema: "Daar is nu niets over beslist. Eerst willen we duidelijkheid hebben over de gevolgen voor de omzet, het woon- en winkelklimaat, de handhaving, enz. Allereerst ben ik benieuwd naar de ervaringen van de bewoners van de Vesting. Na deze inventarisatie zetten de WVE, het wijkcomité en de gemeente alle effecten op een rijtje. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad of er een definitieve aanpassing volgt voor de verkeerssituatie in de winter."

Tijdens de aanstaande proef geldt eenrichtingsverkeer bij de genoemde straten: bij de Jufferenstraat ter hoogte van restaurant De Haas erin, bij restaurant het Olde Regthuys rechtsaf; bij de Vischpoortstraat ter hoogte van de Smaakmakerij erin, bij het Broodjeshuis weer rechtsaf. Men kan niet rechtdoor over 'het kruis' rijden. Het overige eenrichtingsverkeer in de Vesting blijft ongewijzigd.

Men mag in 'het kruis' kort parkeren in een groot deel van de bestaande parkeervakken. Deze vakken zullen vanwege het tijdelijke karakter niet worden voorzien van een blauwe streep. Wel moeten parkeerders ook hier hun parkeerschijf achter de ruit leggen. Zie www.elburg.nl voor een plattegrond met rijrichtingen.