• Hanneke Bloemendaal

Ontmoetingscentrum voor jong en oud in Slash

WEZEP Het gebouw van voormalig jongerencentrum Slash in Wezep krijgt een nieuwe bestemming. In samenwerking met het Leger des Heils heeft een plaatselijke werkgroep het initiatief genomen om er een ontmoetingscentrum voor jong en oud te realiseren.  

Hanneke Bloemendaal

 

Momenteel wordt er door een groep vrijwilligers hard gewerkt om het pand aan de Stationsweg 95 een facelift te geven. ,,Plafondplaten worden vervangen, de muren worden geschilderd en de tuin wordt opgeknapt",somt initiatiefnemer Evert van Ommen op. ,,Het streven is om in de loop van september de deuren te openen voor het publiek. De Klinker wordt een ontmoetingscentrum waar iedereen terecht kan. Voor een praatje en een kop koffie, maar ook om een hapje te eten, mee te doen aan een activiteit of om deel te nemen aan een workshop. Er komt een ruimte voor de verkoop van tweedehands kleding en accessoires en we denken bijvoorbeeld ook aan het organiseren van een cursus 'kinderkoken'."

 

LEGER DES HEILS Van Ommen had al langer plannen om een ontmoetingscentrum te realiseren en kwam via via in contact met het Leger des Heils. Gepensioneerd officier Albert Muller vertelt: ,,Het Leger des Heils heeft vanuit Kampen recent twee ontmoetingscentra geopend in Emmeloord en Urk, die beiden zeer succesvol zijn. Wezep is een spannende investering, aangezien we het pand voorlopig voor een half jaar in bruikleen hebben gekregen van de gemeente. We hopen in deze periode de gemeente te laten zien dat het zinnig is om ook in Wezep een permanent ontmoetingscentrum te hebben." Hij vervolgt: ,,Wij werken vanuit ons geloof om de medemens te helpen en te dienen, maar De Klinker wordt géén kerkelijk centrum. Jong en oud, gelovig of niet-gelovig, iedereen is welkom."

DE KLINKER De naam voor het ontmoetingscentrum is gekozen om een verbinding te leggen met de stratenmakersachtergrond van Wezep in combinatie met de geestelijke gedachte dat dit werk op de knieën gedaan wordt. ,,Een klinker is een soort baksteen, die helder klinkt als er op getikt wordt. De klinkers zullen we ook terug laten komen aan de muren van het gebouw. En de vrijwilligers noemen we onze 'medeklinkers'", grapt Muller.

Een van die vrijwilligers is Rob Barzilay: ,,Ik help graag mee om Wezep een stukje mooier te maken. Momenteel houd ik me bezig met de PR van De Klinker. Zo krijgt het ontmoetingscentrum binnenkort een eigen website en een Facebookpagina. Wellicht ga ik in de toekomst ook workshops geven. Overigens zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom: hetzij om te helpen met de renovatie van het gebouw, hetzij om straks te helpen bij activiteiten.Of wellicht om de eigen talenten in te zetten door bijvoorbeeld ook een workshop te geven. Geïnteresseerden kunnen zich melden via 06-81602473."

Tijdens de renovatie is De Klinker vooralsnog alleen geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 14.00 uur. Niet alleen om mee te helpen, maar ook om een kijkje te nemen en een praatje te maken. Het is echter de bedoeling dat het ontmoetingscentrum in de toekomst 7 dagen per week geopend zal zijn.