• Dick van der Veen

Kozakkenveer is populair

VEESSEN Het gaat goed met het Kozakkenveer. Sinds het elf jaar geleden in de vaart ging beweegt het bezoekerstal zich in stijgende lijn. Met dit jaar een nieuwe uitschieter. Ruim drie weken voor seizoensafsluiting werd de 25.000ste van 2017 welkom geheten. Rinus en Katrien Zegers uit Zaamslag in Zeeuws Vlaanderen zien een dagje uit opgesierd met leuke cadeautjes en bloemen uit handen van voorzitter Leo Veldstra.

Dick van der Veen

Ze fietsen van de camping in Epe naar de boorden van de IJssel om daar door bestuur en vrijwilligers van het veer te worden verwelkomd. ,,Na u", zegt een echtpaar dat zich samen met hen naar de boot begeeft. Om er sportief aan toe te voegen dat een volgend keer weer te zullen doen. Terwijl dit stel samen met andere bezoekers de oversteek maakt, wordt het Zeeuwse duo getrakteerd op het terras van IJsselzicht.

JARENLANG Ted Hoogers, mede oprichter en jarenlang voorzitter, schetst de ontwikkeling. ,,Aanvankelijk maakten jaarlijks, dat wil zeggen tussen 1 april en 1 oktober, 16.000 à 17.000 fietsers gebruik van de voorziening. Daarna nog een keer bijna 20.000 en in 2015 ruim 22.000. Vorig jaar was het door de slechte zomer iets minder. Het record heb ik zien aankomen. We hebben een mooie zomer, maken deel uit van het Fietsknooppunt, waardoor een groter aantal 'automatisch' bij de aanlegsteiger terecht komt. Werkzaamheden voor de aanleg van de haven hadden nog roet in het eten kunnen gooien, maar dat is niet gebeurd. De naamsbekendheid wordt steeds groter. Gelukkig kunnen we het allemaal heel goed aan met ruim 50 vrijwilligers. Ze komen uit Veessen en de regio. Zo hebben we een vrouwelijke schipper uit Deventer."

Terwijl het Zeeuwse echtpaar de vragen van vier journalisten over zich heen krijgt en het thuisfront via de telefoon mee geniet, vervolgt Hoogers zijn verhaal. ,,Uit onze stichting hebben Harko en Henk Mulder plus ondergetekende zich bereid verklaard om het beheer van de haven voor hun rekening te nemen. Daar hebben we nog wel wat aanvulling bij nodig. Het idyllische plekje in Veessen spreekt mensen aan. De verrommelde situatie op de aanlegplek hield ze tegen. Er ontstaan nu 35 plekken om aan te meren. Dat kan eventueel ruimer uitvallen. De omgeving ligt er gelikt bij. Per boot is men tussen de 15 en 20 euro kwijt. Daarvoor leveren we stroom en water.

VOORZIENINGEN Daarnaast tien camperplekken met de noodzakelijke voorzieningen. Als dit commercieel zou moeten gebeuren was het project niet van de grond gekomen. Alleen op vrijwillige basis het uitvoerbaar. Ik vaar zelf, heb de naam Veessen op de boot staan en krijg vaak te horen dat ik een prachtig dorp woon. Maar die rommel voegen ze er dan al gauw aan toe. Ik zeg dan dat het er met ingang van 2018 allemaal spik en span uitziet." Met een fraai Kozakkenstandbeeld, waarvan de sokkel er inmiddels staat, geniet de plek binnenkort nog meer bekendheid. Ted Hoogers zal er als penningmeester ongetwijfeld veel van gaan merken.