• Jolanda Denekamp

Kastanjebomen Nunspeet worden geteisterd door mot

NUNSPEET De kastanjebomen in Nunspeet kleuren al weken bruin en laten massaal hun blad vallen. De oorzaak is de kastanjemineermot, een klein nachtvlindertje dat oorspronkelijk uit Azië komt. Drie keer per jaar, in april, juli en september, kan het verschijnsel zich voordien. Het blad van de kastanjebomen sterft erdoor af en valt van de boom.

De larven van de kastanjemineermot vreten gangen in de bladeren van de kastanje. De bomen gaan er niet direct aan dood, maar de gezondheid gaat wel achteruit, omdat ze ieder jaar minder krachtige knoppen maken en de groei vertraagt. Ook worden bomen meer vatbaar voor andere plagen en ziektes.

De kastanjemineermot heeft in Nederland (nog) geen natuurlijke vijanden en moet daarom bestreden worden, vindt het CDA. Dat kan via het afvoeren van het afgevallen blad, door vangbekers of met boomlijmbanden. Ook het ontsmetten van de grond kan helpen.

Het CDA heeft tijdens de commissievergadering Ruimte en Wonen van 11 september vragen gesteld aan het college. CDA raadslid Koos Meijer. „Behalve dat de gezondheid achteruit gaat is het natuurlijk jammer dat de boom al zo vroeg in het jaar kaal wordt. En met name kastanjes hebben het door andere plagen zoals de kastanjebloedingsziekte al moeilijk. Deze bomen mogen wat ons betreft niet uit ons straatbeeld verdwijnen. Daarom moet de kastanjemineermot actief bestreden worden."