• Elburg maakt zich op voor het driedaagse evenement Open Monumentendag en Botterdagen in Elburg.

    Colin Pelleboer
  • Elburg maakt zich op voor het driedaagse evenement Open Monumentendag en Botterdagen in Elburg.

    Colin Pelleboer
  • Elburg maakt zich op voor het driedaagse evenement Open Monumentendag en Botterdagen in Elburg.

    Colin Pelleboer

Iconen en symbolen centraal op Open Monumentendag en Botterdagen

ELBURG Van donderdag 8 tot en met zaterdag 10 september staat Vestingstad Elburg weer in het teken van de Open Monumentendag en de Botterdagen. Het driedaagse evenement heeft weer een divers programma voor jong en oud. Waaronder vaartochten met een botter, taxateur van voorwerpen, tekenexpositie in het Gruithuis, markt met oude ambachten, vlootschouw en klederdrachtshows. Verder maken de Botterwedstrijden, opengestelde musea en het shantykorenfestival de sfeer compleet.

Traditiegetrouw begint het evenement donderdag 8 september om 19.15 uur met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden vanaf 18.30 uur welkom gezongen door de Meulezangers. Daarna volgt een prachtig schouwspel van botters uit diverse vissersplaatsen. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG sluiten af met een miniconcert op botters.

De volgende dag staat in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd. Vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk hebben bezoekers prachtig zicht op de deelnemende botters. De dames van de Kruushoek verwelkomen de deelnemers vanaf 15.30 uur met een optreden. 's Avonds treedt zeemanskoor Kop van 't Ende vanaf 20.00 uur op in de haven. Daarna zijn er live-optredens in de diverse horecagelegenheden.

KUNST EN KITSCH Op zaterdag 10 september is het landelijke Open Monumentendag. Een groot aantal monumenten en musea is gratis of met korting te bezichtigen. Er is speciale aandacht voor het thema: Iconen en Symbolen. In museum Elburg kunnen bezoekers hun spullen voor 1 of 1,25 euro op waarde laten taxeren. De heer Bonhof van Artafact Art-Agencies heeft een brede kennis van verschillende objecten, maar klokken, kasten en poppen vallen niet onder zijn expertise. Straks weet zeker u of uw object kunst of kitsch is.

SFEER In het Gruithuis is een unieke tekenexpositie van Jurrie van der Heide. Verder kunnen bezoekers genieten van vaartochten met een botter, bottermarkt met oude ambachten in de haven, brocante markt langs de beek en een klederdrachtshows. Gedurende de dag treden shantykoren uit de regio op in de haven en in de muziekkoepel in de binnenstad. Rond 17.00 uur is de finale. Kijk voor het volledige programma en de deelnemende monumenten op www.botterdagenelburg.nl

De organisatie heeft speciale fiets- en wandelroutes samengesteld die aansluiten op het thema: Iconen en Symbolen. Zo kunt u in het buitengebied de monumentenroute fietsen. Voor de binnenstad is er een wandelroute langs bijzondere monumenten beschikbaar. Routes zijn alleen tijdens de Botterdagen gratis verkrijgbaar bij het VVV-agentschap / Museum Elburg aan de Jufferenstraat 6-8 in Elburg.