• BERT FRIELING

Eerste concerten leerorkesten in Nunspeet, Harderwijk en Ermelo

NUNSPEET/HARDERWIJK/ERMELO Binnenkort is het zover; dan geven de leerlingen die mee hebben gedaan aan het educatieve project 'Het leerorkest' voor het eerst een eigen concert.

De concerten staan gepland op maandag 25 januari op de Sterrenschool in Ermelo, dinsdag 26 januari in Theater Harderwijk en op vrijdag 5 februari in Veluvine Nunspeet.

Vanaf eind oktober/begin november 2015 hebben de leerlingen van groep 6-8 van de Sterrenschool (Ermelo), groepen 6/7/8 van Het Kompas (Harderwijk) en groepen 7/8 van de Ridderschool (Nunspeet) onder leiding van muziekdocenten van Cultuurkust hard geoefend en nu mogen ze aan ouders, opa's/oma's, vriendjes en vriendinnetjes laten horen wat ze geleerd hebben.

Elk leerorkest bestaat uit zo'n 60 tot 90 leerlingen en ze spelen samen met de professionele muzikanten Magda Jonkers (fluit), Mijndert Baas (koper), Arturo Muruzabal (cello), Liesbeth Kleijer, Marieke Booy (viool) en Rose Spearman (zang). De presentatie ligt in handen van Robert Vroegindeweij, die ook dirigent van de leerorkesten is.

Wethouders Gert Jan van Noort (Harderwijk), Gert van den Berg en Laurens Klappe (Ermelo) proeven in een Maestro moment even aan het dirigentschap, ook de cultuurambtenaren zijn aanwezig.

Met het educatieve project Het Leerorkest wil de afdeling Onderwijs van Cultuurkust basisscholen uit de regio in staat stellen om muziekonderwijs te bieden aan alle bovenbouw leerlingen. 'Samen muziek maken is goed voor het zelfvertrouwen, bevordert samenwerking, stimuleert integratie en maakt slim. Dat is wetenschappelijk bewezen. Het Leerorkest biedt kansen aan kinderen die zonder dit project niet snel de weg zouden vinden naar muziekonderwijs', aldus Robert Vroegindeweij, projectleider onderwijs, Cultuurkust.

Met een Leerorkest op school krijgen de kinderen één keer per week in kleinere groepjes een uur muziekles van een professionele muziekdocent op een zelfgekozen instrument. Elke deelnemende school krijgt twee kisten met elk 15 instrumenten in bruikleen; van fluiten, violen, cello's en trompetten, tot hoorns en trombones. Vervolgens spelen alle kinderen samen in een groot Leerorkest.

Zie voor meer informatie www.cultuurkust.nl/onderwijs en www.leerorkest.nl