• Colin Pelleboer
  • Christian Westerink

Botterdagen en Open Monumentendag

ELBURG Elburg staat van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september in het teken van de Botterdagen en Open Monumentendag. Dit jaar is het thema Boeren, Burgers en Buitenlui. Het driedaagse evenement heeft een divers programma voor jong en oud. Waaronder de vlootschouw op donderdagavond, de bedrijvenwedstrijd op vrijdag en markten, optredens, exposities, rondleidingen en vaartochten op de zaterdag.

Traditiegetrouw begint het evenement donderdag 7 september om 19.15 uur met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden vanaf 18.30 uur welkom gezongen door de Meulezangers. Daarna volgt een schouwspel van zo'n vijftig botters uit diverse vissersplaatsen uit het land. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG sluiten af met een miniconcert op de botters. De vrijdag staat in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd. Deze is met ruim vijftig deelnemende botters vol. Daarna zijn er live-optredens in de diverse horecagelegenheden en is de feesttent in de haven gratis toegankelijk.

Op zaterdag 10 september is het landelijke Open Monumentendag. Een groot aantal monumenten en musea is gratis of met korting te bezichtigen. Er is speciale aandacht voor het thema Boeren, Burgers en Buitenlui. Zo is er in de kloostertuin een foto-expositie van markante personen in Elburg en omgeving. Langs de Beekstraat staan oldtimer tractoren en bezoekers kunnen kennis maken met de varende monumenten. Tientallen botters maken vanaf 10.00 uur korte vaarttochten over het Dronter- en Veluwemeer. Ook buiten de Vesting zijn er Monumenten opengesteld. Zo zijn molen De Tijd in Oostendorp, landhuis Schouwenburg en de Legerplaats in 't Harde te bezichtigen. Info: www.botterdagenelburg.nl