• De mensen stonden in de rij

    Wim van 't Einde

Vergulden van haan Dorpskerk trekt veel belangstelling in Vaassen

26-11-2016, 20:20 | Lezersnieuws | Wim van 't Einde

Toen op zaterdag 26 november de haan van de Vaassense Dorpskerk in de kerkzaal werd verguld trok dat veel belangstelling. Veel mensen kwamen even langs en keken hoe het vergulden van de appel en de haan in zijn werk ging.

Gerrit Jan van Triest vertelt graag over het werk waar hij mee bezig is: "Het vergulden doen we met 24,75 karaat goud, maar de blaadjes zijn erg dun. Ze zijn slechts zeven duizendste van een millimeter dik en daardoor is het qua prijs nog goed op te brengen". De haan en de appel zijn al voorbewerkt, zodat het vergulden al snel kan beginnen. De blaadjes worden netjes op maat gesneden en daarna gelijmd. Op die manier ontstaat een fraai aaneengesloten geheel, waardoor de haan weer voor jaren boven op de kerktoren kan staan.

Verschillende voorbijgangers hebben eenzelfde vraag: "Waarom wordt de haan niet gewoon geschilderd?". Die vraag heeft Gerrit Jan als schilder natuurlijk al verwacht en hij heeft een pasklaar en overtuigend antwoord door het resultaat van het vergulden te laten zien: "Zo'n diepe metalen glans kun je met schilderen echt niet bereiken".

In de kerk zijn ook nog een aantal andere materialen van de toren te bezichtigen. Natuurlijk het kruis, waaraan de appel wordt vastgemaakt en waarop de haan zich naar de wind draait. Een symbolische drie-eenheid, waarin de appel de zondeval symboliseert, het kruis de verlossing en de haan de waakzaamheid die we als christenen hebben voor de terugkomst van Jezus.

Ook staan drie generaties van de wijzerplaat van de toren in de kerkzaal. De originele wijzerplaat was op hout geschilderd. Later is, toen deze wijzerplaat verweerd was, er tijdelijk een nieuwe hardboard wijzerplaat eroverheen geplaatst. Daaroverheen is later een meer duurzame metalen wijzerplaat geplaatst.

Veel mensen grepen ook de mogelijkheid aan om even een kopje koffie met wat lekkers te drinken. Er was ook een veel gestelde vraag die nog niet exact beantwoord kon worden: "Wanneer wordt de haan weer met appel en kruis op de toren geplaatst". Het zal voor de Kerst gebeuren, maar een datum daarvoor is nog niet gepland. Binnen enkele weken zal het zover zijn.