• Natuurbegraafplaats

    .

Natuurbegraafplaats, miskleun of blunder? Van Wie?

10-06-2016, 15:40 | Lezersnieuws | Th. Sandberg

In Veluweland van 7 juni 2016 uit de heer Stuyling de Lange, eigenaar van landgoed de Polberg in Wapenveld, weer eens zijn ongenoegen over de provincie en het beleid op het gebied van natuurbegraven.

Nut en noodzaak van het willekeurig begraven van mensen in de schaarse natuur in ons dichtbevolkte land is allerminst aangetoond. Het is een manier van geld maken ten koste van natuur en natuurbeleving waar weinigen plezier aan denken te beleven en velen door worden gedupeerd.

Als 10 % van het jaarlijkse aantal overledenen zou kiezen voor een natuurbegrafenis en wij de norm van Alterra-Wageningen van maximaal 50 graven per ha in gevoelig gebied aanhouden veranderen wij ieder jaar weer 2800 ha natuur in een begraafplaats.

Zelfs in de uitvaartbranche wordt tegen natuurbegraven gewaarschuwd. De Hoofdredacteur van het Vakblad Uitvaart noemt natuurbegraven de volgende ruimtelijke blunder. Zie website de Nieuwsmakers.nl.

Ook de Federatie Particulier Grondbezit waarschuwt voor wildgroei van natuurbegraafplaatsen.

Natuurmonumenten heeft zich op sleeptouw laten nemen door enige heren uit de vastgoedwereld die natuurbegraven in de markt hebben gezet en zich in hun vrije tijd bezig houden met autoracen. Natuurmonumenten en autoracerij is wel een vreemde combinatie.

Maar het is bekend: als het gaat om geld ruimen idealen het veld.

Laat de heer Stuyling de Lange zelf maar geen miskleun begaan door het mooie landgoed de Polberg in een grafstemming te dompelen. Stel het landgoed maar open voor het publiek. U zult blije gezichten zien van medemensen die daar recreëren.

Th. Sandberg