• Leer reanimeren

    Elly van de Wetering

Een goed voornemen: Leer reanimeren!

07-12-2017, 11:11 | Lezersnieuws | Rode Kruis

HATTEM - Enkele feiten op een rij. Dagelijks worden mensen getroffen door hartfalen. In Nederland zijn er 7.000 - 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis. Ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren vóór de komst van de ambulance.

De eerste 6 minuten bij een hartstilstand zijn van levensbelang. Als u kunt reanimeren en weet hoe u een AED (Automatische Externe Defibrillator) gebruikt, kunt u een leven redden.

Het Rode Kruis in Hattem organiseert basis- en herhalingscursussen Reanimatie inclusief het gebruik van een AED.

Wat leert u bij deze reanimatiecursus?

In de basiscursus van ongeveer 3 uur komt aan bod:

•hoe u hartstilstand herkent en wat u dan als eerste doet;

•hoe u moet reanimeren en in welk tempo;

•hoe u een AED aansluit en bedient.

Samen met andere cursisten oefent u alle reanimatiestappen op oefenpoppen en maakt u gebruik van een oefen-AED. Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat. Deze cursus duurt één avond van 19.00 tot 22.00 uur in ons gebouw aan de Van Galenstraat 40 in Hattem.

Elk jaar een herhalingsles

Het is belangrijk elk jaar een herhalingscursus reanimatie te volgen, om alle vaardigheden weer eens goed te oefenen. Door herhalingslessen te volgen, blijft uw kennis op peil en gaan de handelingen in een noodsituatie als vanzelf. U ontvangt hiertoe jaarlijks een bericht van per mail. Ook deze cursus duurt een avond van 19.00 tot 22.00 uur.

Belangrijk om te weten: diverse zorgverzekeraars vergoeden een reanimatiecursus via de aanvullende verzekering. Controleer dit bij uw verzekering. Meestal vindt u deze vergoeding onder het kopje 'preventieve zorg' of 'preventieve cursus'.

Wilt u zich aanmelden?

Onderstaand vindt u een overzicht van de cursussen voor de eerste helft van 2017. Mocht u geïnteresseerd zijn in het volgen van een cursus, dan kunt u zich opgeven via de website van de Nederlandse Hartstichting. Wanneer u met een groep deelnemers een cursus wilt volgen is dit ook mogelijk. Neem hiervoor gerust contact op via reanimatie@rodekruishattemwapenveld.nl