• De haven van Elburg ligt vol met botters

  • Botters uit alle streken van Nederland

  • Concert tijdens vlootschouw op donderdagavond

Ambachten centraal op Botterdagen Elburg

03-09-2015, 15:00 | Lezersnieuws | Colin Pelleboer

Het tweede weekend van september (10 t/m 12 september) staat Elburg weer in het teken van de Open Monumentendag en Botterdagen. Dit jaar is het thema Kunst en Ambacht. Met een o.a. een tentoonstelling in het Gruithuis, markt met oude ambachten, brocante markt in de kloostertuin, en klederdrachtshows wordt hier aandacht aan gegeven. Verder maken de ingrediënten: Botters, opengestelde monumenten, musea en het shantykorenfestival de sfeer compleet.

Elburg combineert Open Monumentendag al jaren met de Botterdagen. Een logische keuze volgens Pr-man Colin Pelleboer, omdat de binnenstad over prachtige monumenten en musea beschikt. Daarnaast kunnen bezoekers in de haven de varende monumenten (botters) bezichtigen en zelfs een vaartocht over de randmeren maken.

Donderdag 10 september

Donderdag 10 september is om 18.15 uur de aftrap bij de Botterstichting waar de tewaterlating van een botter plaatsvindt. Vanaf 19.00 uur start de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden welkom geheten door de Meulezangers die vooraf een optreden verzorgen. Daarna volgt een prachtig schouwspel van botters uit diverse vissersplaatsen. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG sluiten af met een miniconcert op botters.

Vrijdag 11 september

De volgende dag staat in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd. Vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk heeft u prachtig zicht op de deelnemende botters. De dames van de Kruushoek verwelkomen de deelnemers vanaf 15.30 uur in de haven met een optreden. 's Avonds treedt zeemanskoor Kop van 't Ende vanaf 20.00 uur op in de haven. Daarna is het gezelligheid troef in de diverse horecagelegenheden waar live-optredens zijn.

Zaterdag 12 september

Op zaterdag 12 september is het landelijk Open Monumentendag. Een groot aantal monumenten en musea is gratis of met korting te bezichtigen. Er is speciale aandacht voor het thema: Kunst en Ambacht. Er is een bijzondere tentoonstelling 'Verleden naar het Heden' van Donovan Grootkarzijn in het Gruithuis, een bottermarkt met oude ambachten in de haven, sfeervolle brocante markt in de kloostertuin en een klederdrachtshow in Vischpoortstraat. In de Van Kinsbergenstraat staan oldtimers opgesteld. Gedurende de dag treden shantykoren uit de regio op in de haven en in de muziekkoepel in de binnenstad. Rond 17.00 uur is de finale. Kijk voor het volledige programma en de deelnemende monumenten op www.botterdagenelburg.nl