• weven

  eigen foto
 • geverfde wol

  eigen foto
 • jong geleerd

  eigen foto
 • Claudia de Wolff aan het werk

  eigen foto
 • omslagdoek Woollove

  eigen foto

Woldag bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse

11-08-2017, 11:01 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 17 augustus 2017,
13:30 tot 16:30

Locatie:

Ledderweg 11, Epe
Veluws Museum Hagedoorns Plaatse
Epe

Woldag bij Veluws museum Hagedoorns Plaatse.

De laatste "Terug naar toen-middag" van dit seizoen bij Hagedoorns Plaatse is op donderdag 17 augustus en staat in het teken van wol. Als de geschoren wol van het schaap zo ver is dat er mee gebreid of gehaakt kan worden, zijn er heel wat bewerkingen aan vooraf gegaan. Tijdens deze middag wordt dat in diverse demonstraties uitgelegd. De "Terug naar Toen"-wolmiddag begint om 13.30 uur en is rond 16.30 uur afgelopen. De deelnameprijs bedraagt het normale entreetarief voor het museum + 1 euro. Veluws Museum Hagedoorns Plaatse ligt aan de Ledderweg 11 te Epe/Zuuk, tel. 0578-627162. Voor verdere informatie, zie: www.hagedoornsplaatse.nl

Spinnen en breien

Bij het spinnen worden de losse vezels van de geschoren schapenwol in elkaar gedraaid, waardoor er een langere en sterkere draad ontstaat. Dit gebeurt op een spinnewiel een toestel dat rond 1900 ook in veel Veluwse boerderijen kon worden aangetroffen. Met de wol konden vervolgens warme sokken en borstrokken worden gebreid. Dat spinnen niet zo eenvoudig is als het lijkt kunnen de bezoekers tijdens de wolmiddag zelf ervaren. Er staan enkele spinnewielen opgesteld waarop zij zelf kunnen proberen een draad te trekken uit ruwe wol. Tijdens deze wolmiddag is Claudia de Wolff aanwezig. Haar atelier met de naam Woollove is ontstaan vanuit haar passie voor wol. In Woollove geeft ze spinlessen en verkoopt ze wol en wolcreaties. Bezoekers van Hagedoorns Plaatse kunnen haar aan het werk zien.

Weven

Er staat deze middag ook een weefgetouw opgesteld bij Hagedoorns Plaatse. Bij het weven worden een aantal draden parallel op het weefgetouw gespannen. Deze opgespannen draden heten schering of ketting. Vervolgens worden haaks hierop één voor één andere draden, de inslag, tussen de schering door gebracht. Zo vormt zich een lap textiel, waar kleding of doeken van worden gemaakt.

Wolverven

Er worden deze middag ook demonstraties wolverven gegeven. De uiteindelijke kleur van de wol is afhankelijk van de gebruikte beits en het verfmateriaal. En natuurlijk zijn de kleuren afkomstig van natuurproducten, zoals boerenwormkruid, uienschillen, meekrap, cochenille of blauwhout. Hoe de wol uit de verfketel komt, is altijd weer spannend. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door de wolsoort en de groeicondities van het plantmateriaal.

Kortom: wie zin heeft in een inspirerende, interessante doemiddag gaat op donderdag 17 augustus naar Hagedoorns Plaatse!