Schrijfmarathon Amnesty International in Nunspeet

30-11-2017, 23:00 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 8 december 2017,
11:00 tot 16:00

Locatie:

Markt 1, Nunspeet
Gemeentehuis
Nunspeet

Ook de Amnestygroep Nunspeet doet dit jaar weer mee aan de schrijfmarathons en wel op vrijdag 8 december a.s. van 11.00 tot 16.00 uur in het gemeentehuis. Om 11.00 uur opent burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet de schrijfmarathon door de eerste brief te schrijven. Daarna is de beurt aan de inwoners van Nunspeet om brieven te schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan.

Op 8 december schrijven we voor 10 personen van wie de mensenrechten zijn geschonden. Zo schrijven we voor Taner Kılıç uit Turkije. Hij streed als voorzitter van Amnesty Turkije tegen de schending van mensenrechten in zijn land. Op 9 juni 2017 werd hij echter opgepakt omdat hij lid zou zijn van een 'gewapende terroristische organisatie'. İdil Eser, directeur van Amnesty Turkije, nam begin juli 2017 deel aan een workshop voor mensenrechtenactivisten in Istanbul. Op de derde dag van de workshop viel de politie binnen en pakte tien deelnemers op, onder wie İdil en Özlem Dalkıran, de oprichter van Amnesty Turkije. Alle mensenrechtenverdedigers worden beschuldigd van het 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Dat terwijl zij juist op vreedzame wijze opkomen voor de mensenrechten in hun land. Behalve Amnestyvoorzitter Taner zijn zij nu op borgtocht vrijgelaten. De aanklacht tegen hen blijft gehandhaafd. Ze kunnen mogelijk tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen.

Brieven schrijven is een actiemiddel dat werkt. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, hebben ze meer respect voor de mensenrechten. In ongeveer een derde van de gevallen hebben acties succes. Mensen worden vrijgelaten of hun omstandigheden verbeteren sterk. Vorig jaar schreven wij tijdens de schrijfmarathon voor tien personen. Voor de meesten van hen is de situatie verbeterd.