• Ineke Adriaansz, geestelijk verzorger in een verpleeghuis en voorganger in een vrijzinnige geloofsgemeenschap

Rouwen en verliesverwerking

03-02-2016, 16:50 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 11 februari 2016,
20:00 tot 22:00

Locatie:

Heerde

HEERDE. Na in 2014 een lezing te hebben verzorgd over De geschiedenis van de dood en in 2015 over Wat is dood nu eigenlijk?, zal Ineke Adriaansz in februari van dit jaar een lezing houden over Rouwen. Nadat er een geliefd persoon is overleden, kom je in een moeilijke periode terecht waarin je moet leren omgaan met je verlies. Iedere dag loop je tegen het gat aan wat er is geslagen in je leven. Iedereen doorloopt dit proces op zijn/haar eigen wijze, we zijn nu eenmaal niet gelijk, maar er zijn wel overeenkomsten. We gaan op zoek naar die overeenkomsten, de verschillen, naar datgene wat kan helpen. Het is de bedoeling dat na de lezing en na de koffie met elkaar gedeeld gaat worden in ervaringen en wijzen van omgaan.

Een van leden van de geloofsgemeenschap zal zorgen voor een welvoorziene leestafel met boeken en andere informatie over rouwen en levenseinde.

Ineke Adriaansz werkt als geestelijk verzorger in een verpleeg- en revalidatiecentrum in Amersfoort. Vanaf februari 2011 is zij tevens werkzaam als voorganger binnen de vrijzinnige geloofsgemeenschap in Heerde. Zij vindt dit een prachtige combinatie en heeft er veel plezier in om beide werkgevers te dienen. Het werken binnen de kerken en het verpleeghuis brengt haar voortdurend in aanraking met de laatste dingen in een mensenleven en met de dood. De dood is een vaststaand gegeven voor ons als mensen. Maar wat het precies is en wat er gebeurd, blijft geheimzinnig en een raadsel.

Zij begeleidt mensen op hun sterfbed, jonge en oude. En op de weg ernaartoe hebben mensen haar toegelaten. Om samen de balans op te maken, om laatste draadjes af te hechten, soms om te biechten ... En soms is er angst en ook heel vaak niet. Haar hoop is dat de dood als iets vanzelfsprekends wordt gezien, als een einde en een besluit van een goed leven.

De lezing is op donderdag 11 februari a.s., begint om 20.00 uur en vindt plaats aan de Julianalaan 2 te Heerde. Belangstellenden zijn van harte welkom. De kosten bedragen € 5 per persoon.