• Jaap Hiddink in zijn Nunspeetse atelier

    Brand Overeem

'Jaap Hiddink, een veelzijdig Nunspeets impressionist'

08-12-2016, 16:41 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 10 december 2016, 10:00 tot zondag 2 april 2017, 17:00

Locatie:

Winckelweg 17a, Nunspeet
Noord-Veluws Museum
Nunspeet

Jaap Hiddink (1910-2000), een veelzijdig Nunspeets impressionist!

Noord-Veluws Museum, Expositie Rabozaal 10 december 2016 t/m 2 april 2017

Vanaf 10 december a.s. is de Rabozaal van het Noord-Veluws Museum het decor voor werk van Jaap Hiddink (Nunspeet 1910 - 2000). Bij vele bewoners van Nunspeet en omgeving wordt de wand gesierd door een schilderij van Jaap Hiddink. Hij heeft gewerkt aan een zeer omvangrijk oeuvre en is te typeren als een veelzijdige Nunspeetse impressionistische kunstschilder.

Hiddink dreef samen met zijn vrouw een drogisterij annex fotozaak in Nunspeet. Daarnaast zag hij gelegenheid om zich te ontwikkelen als kunstschilder. Hiddink verkocht ook kunstschildersmaterialen, waardoor hij in contact kwam met veel kunstenaars.

Belangrijk voor zijn ontwikkeling waren de lessen van de Nunspeetse kunstschilder Jos Lussenburg. Ook een schilder als Ben Viegers beschouwde hij als één van zijn leermeesters. Daarnaast kreeg hij ook adviezen van Arthur Briët.

Hiddink schilderde met een zeker gemak. Op groot formaat doeken bracht hij de verf aan met een brede toets en speelse penseelstreek. Hij hanteerde een kleurrijk palet. Zijn werkwijze was suggestief en impressionistisch. Zijn grote voorbeelden waren Breitner en Isaac Israëls. Als Nunspeets impressionist was hij verknocht aan de Veluwe. Hij heeft met name veel taferelen geschilderd van de Veluwe, maar ook van diverse voormalige Zuiderzeestadjes. Een bijzondere kracht van Hiddink was het trefzeker neerzetten van karakteristieke koppen. In de expositie zijn zeventien schilderijen bij elkaar te zien, waardoor de bezoeker een goede indruk krijgt van Hiddinks kunnen als schilder.

Hiddink was ook politiek actief. Hij behoorde tot de oprichters van de partij Gemeentebelang. Hij was elf jaar gemeenteraadslid. Gedurende zeven jaar van 1966 tot 1973 - vervulde hij tevens het wethouderschap. In deze periode richtte hij, samen met zijn kunstbroeder Cor Vrendenberg, de Nunspeetse Vrije Academie voor de kunsten op.